12 October 2014

8 October 2014

Aidilfitri 2014 : Day 2. Part 3.

This is another tradition by the BigfatClan on the 2nd day of raya - acara main bunga api. Bukan 1, bukan 2 tapi yang banyak sangat bunga api pada malam tu. Ada macam2 kaler. Ada jugak yg 30 das punya. Sekali tengok punya lah macam opening sukan olimpik! 

To snap the pix of the fireworks is not easy coz it took slow shutter to really capture the light trail. And it also depends on the 'bloom' of the burst. Some of the firecracker that's been exposed to the air won't be giving beautiful bloom compared to those that's kept unwrapped in its packaging.



7 October 2014

Aidilfitri 2014 : Day 2. Part 2

Sambungan daripada blogpost yg sebelum ni. 

Acara membakar satay bermula. Kalau satay untuk pagi hari raya aku yg sponsor (300 pucuk), untuk malam ni my sister, Shimah, and my cousin, Muhammad, yg combined forces tukang sponsor about 1000 batang satay. Banyak? Definitely, sebab keluarga besar. Itu pun bukan untuk family orang lain, family kitorang saja. Takder lah ramai sangat, cuma around 60+ people saja...

So, yang tukang bakar satay are my nieces and nephews. Yang lain... tunggu satay masak la!

This is how the BigFatClan do - always together.


























1000 batang satay. Habis licin!

and the group photo. Harapannya nak ambik gambar sekali, tapi sebab tak muat kat atas tangga tu, kena buat 2 sesi photoshoot!